6/01/2017

Gilindire Mağarası, Mersin' in Aydıncık ilçesinin 9 km doğusunda bulunan Gemi Durağı mevkisinde yer alıyor. Bu görkemli mağara 1999 yılında bir çoban tarafından tesadüfen bulunuyor ve yapılan çalışmalardan sonra 2014 yılında ziyarete açılıyor. 
Giriş ağzı, deniz seviyesinden 46 m yükseklikte olan mağara Buzul Döneme ait izler taşımaktadır. Gilindire Mağarası, 107 hektarlık alana, 555 m yatay uzunluğa ve 46 m derinliğe sahiptir. Mağaranın içi, sarkıt dikit, sütun, duvar ve perde damlataşları, akma taşlar ve mağara iğnesi gibi her türden damlataş oluşumları ile kaplıdır. Mağaranın keşif hikayesi oldukça ilginç. Keçilerini otlatmakta olan bir çoban, güneşten korunmak için bir yer ararken bir kirpi görüyor. Kirpi çalılıkların arasından geçip kayalıkların arasında kayboluyor. Kirpinin peşinden giden çoban, ancak bir insanın geçebileceği kaya deliğinden geçerek mağaraya adım atıyor ve bu muhteşem mağarayı keşfediyor. Mağaranın en sonunda bir göl yer alıyor. Akıntı olmaması nedeniyle yansıma yaptığı için Aynalıgöl olarak da adlandırılıyor mağara. Denizle aynı seviyede bulunan gölün bir diğer özelliği de ilk 10 metresinin tatlı su, daha sonrasının tuzlu su olması. Gölün genişliği 30 m, uzunluğu 140 m, tavan yüksekliği 40 m ve derinliği 47 metre. Pek çok oda ve salon bulunan mağaranın içerisinde bambaşka bir dünya var. İçerisi sıcak ve aşağıya indikçe nem artıyor. O yüzden dinlene dinlene inip çıkmakta fayda var. Anlatılmaz yaşanır deyip aşağıya doğru yolculuğa başlayalım. 























Categories:

12 yorum:

  1. Harika fotoğraflar... Muhteşem güzelliklerle dolu ülkemin yine güzel bir karesi.Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Gerçekten çok güzel bir yer.

      Sil
  2. Doğa benim için çok önemli bir kavramdır. Bedenimdeki enerjiyi topraktan çekiyorum. Mağaralar da ayrı ilgi çekici duruyor hiç gitmedim fakat gitmek isterim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğa dediğiniz gibi enerji kaynağı. Gilindire mağarası çok ilgi çekici. Umarım bir gün yolunuz düşer.

      Sil
  3. Fotoğraflar harika olmuş. Mağara çok güzel gözüküyor...

    YanıtlaSil
  4. Ülkemizin her yeri gezilmeye değer.Mağara çok etkileyici görünüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru. Mağara şaşırtıcı derecede etkileyici.

      Sil
  5. İlginç yerler ve seyahatlerden hoşlanırım. Mersin'de keşfedilmeyi bekleyen onca yer var ki. Katkılarınız, görsel çekimlerle zenginleştirdiniz paylaşım için teşekkürler.

    Keyifle okuduğum blogu takipteyim. Güzel günler dileklerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim hoş geldiniz. Mersin'de dediğiniz gibi keşfedilmeyi bekleyen çok yer var. Bu mağara da onlardan biri.

      Sil

Yorumlar:

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!