11/28/2017

Hepimiz başarılı olmak istiyoruz. Hayallerimizi ve hedeflerimizi gerçekleştirmek için. Daha çok kazanmak, daha iyi imkanlar elde etmek ve daha çok saygı görmek için . Bunun için de çok çalışıyoruz. Zaten günümüzde her şey başarılı olmak ve başarıyı yüceltmek üzerine kurulmuş. Ne yap ne et başarılı ol. Bunun yanında başarılı olmanın bir de arka yüzü var.
Başarınızla Herkes Mutlu Olur mu?
Tabi ki hayır. Başarılı olup taktir gördüğünüzde, sizi alkışlayanlardan bazıları aynı anda dişlerini de gıcırdatıyorlar. Çünkü sizin başarılı olabilmeniz için, yarıştığınız insanların başarısız olması gerekiyor. Haliyle onlar da kendi başarısızlıklarını büyük bir olgunlukla kabul edip, başarıyı hak ettiğinizi düşünmeyeceklerdir. Yeni düşmanlarınıza merhaba deyin. Oysa ki siz onlardan daha çok çalışmış, daha çok özveride bulunmuş ve emek harcamışsınızdır. Ama bunun onlar için bir önemi yok. Sizin kazandığınız para, oturduğunuz ev, bindiğiniz araba, bulunduğunuz mevki, aldığınız ödül hep dert olacaktır o insanlara.
Başarıyı Sürdürmek
Başarıyı sürdürebilmek için üzerinizde büyük bir beklenti baskısı olacaktır. Başarılı olup daha sonra başarısız olduğunuzda daha büyük tepkilere maruz kalacaksınız. Şımardı, gevşedi gibi sözleri duymaya hazır olun. Dolayısıyla aynı seviyede kalmaya mecbursunuz ve bu sizi strese sokacaktır. Sürekli başarılı olursanız, belli bir süre sonra başarılı olmanız kanıksanacak ve eskisi kadar değerli olmayacaktır. Daha az takdir göreceksiniz ve bu da sizi mutsuz edecektir. Ama bunun için mutsuz olmamak gerekir. Çünkü siz bir seviyeye gelmişsiniz ve ''ceptesiniz''. Başka insanların performansını yukarıya çekmek için çaba harcanması normaldir.
Ne Yapmalı?
Tabi ki başarılı olmak için uğraşmaya devam etmeli. Başarısız olmak çok da iyi bir şey değil. Hayat keşke ''Mandıra Filozofu'' nun bahsettiği gibi olabilse. Ama maalesef öyle değil. Başarılı olmaya mecbur gibiyiz. Dolayısıyla başarının olumsuz yan etkilerini bertaraf etmeye çalışmak gerekiyor. Başarı paylaşılırsa ve mütevazi olunursa olumsuz tepkiler daha az olacaktır. Başarınızı insanlarını gözüne sokmamanız lazım. Ayrıca başarıyı tek başınıza sahiplenmeye kalkarsanız başarınızda pay sahibi olan ekibinizin de tepkisini çekersiniz. Bunun sonucunda görünmez çelmelere de hazır olmanız gerekir.
Categories:

10 yorum:

  1. Güzel bir yazı olmuş elinize sağlık. Bence başarılı olmak yeni dünya insanının sorunu, herkes kendini göstermek, yıldız gibi parlamak istiyor. Oysa herkes yapabildiğinin en iyisi yapmak için yola çıksa sonuç zaten güzel olacak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Dediğiniz gibi yapabildiğinin en iyisini yapabilmek en doğrusu. Selamlar.

      Sil
  2. Yazınızı zevkle okudum, ellerinize sağlık.
    şöyle biraz düşündüm de yazınız üzerine: Artık kişisel başarı dönemi kapanmak üzere, ekip başarısından ve ekip liderinden bahsetmek daha uygun olacak sanıyorum. ayrıca başarı kavramı bence kişiden kişiye değişen bir kavram. günümüzde tek başarı kriterinin para olması da işin başka bir yanı. Tarihteki bir çok ressama bakıldığında aç sürünmüşlerdir ama şimdi tabloları milyonlara satılıyor. O ressamlar o zaman başarılı değildiler de şimdi -ölünce- mi başarılı oldular?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Güzel bir yere dikkat çekmişsiniz. Başarı kime ve neye göre? Dediğiniz gibi günümüzde parayı kazanıyorsan başarılı sayılıyorsun. Selamlar.

      Sil
  3. başarıyı hepimiz severiz değil mii. en büyük başarı ise huzur olmalı yaaa :)

    YanıtlaSil
  4. Hayatta her zaman çekemeyen hasedçiler olacaktır. Bize düşen kendi hayatımıza bakıp yolumuza devam etmektir. Hayatın içinden güzel bir konuya değinmişsiniz elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Önümüze bakmak en iyisi gibi.

      Sil
  5. Ben bu aralar valla Mandıra filozofu gibi yaşadığım için bir şey diyemeyeceğim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke biz de Mandıra Filozofu gibi yaşayabilsek:)

      Sil

Yorumlar:

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!