12/10/2016

Şener Şen, Cem Yılmaz ve Yılmaz Erdoğan. Komedi denince aklımıza gelen 3 önemli isim. Şöhretlerini ve popülerliklerini yaptıkları komedi işleri sayesinde kazandılar. Komedi sayesinde sevildiler. Ama üzülerek görüyoruz ki komedi filmi yapmıyorlar. Komediden uzak durmaya çalışıyorlar. Belki de komedi yerine dram filmleri yaparlarsa daha çok saygınlık elde edeceklerini düşünüyorlardır. 

Şener Şen 
Türk sinemasının en önemli yapı taşlarından. Komedinin hakkını veren çok büyük bir oyuncu. Nadiren film çekiyor. Sinema yazarı Burak Göral' ın dediği gibi, onu izleyebilmemiz için Yavuz Turgul' un film çekmesi gerekiyor. Yavuz Turgul zaten komedi filmi çekmiyor. Şener Şen' in son 3 filmi şöyle. Av Mevsimi(2010), Kabadayı(2007), Gönül Yarası (2004). Hiç biri komedi değil. 1996 yapımı Eşkiya filmi de yine Yavuz Turgul imzalı ve komedi değil. Türkiye' nin en komik adamlarından birini ısrarla dram filmlerinde oynatmak çok garip. Kendisinin komedi filmi oynamak için bir talebinin olmaması da garip. Geçtiğimiz günlerde Yavuz Turgul ve Cem Yılmaz' la birlikte bir yemek çıkışında görüntülendi. Eyvah dedim yine bir dram filmi geliyor.
Cem Yılmaz
Cem Yılmaz' ın stand up gösterilerini 3 defa canlı izlemiş, tüm dvd lerini ve filmlerini seyretmiş biri olarak onu çok komik buluyorum. Yüksek zeka barındıran esprileriyle son yıllara komedi alanında damga vurmuş biri. Ama onun da çizgisine baktığımızda sinemasının sahne gösterilerindeki güldüren tarzdan farklı bir yöne gittiği görülüyor. Son filmi Ali Baba ve 7 Cüceler haricinde kalan filmleri oldukça güzel. Ama filmleri komik değil. Seyircinin komik film beklentisini karşılamaması filmlerinin gişesine de yansıyor. Cem Yılmaz ismi olmasa o gişe rakamlarını bile yakalayabilir miydi emin değilim. Kendi komedi çıtasına yaklaşamıyor. Aslında komedi çıtasını o kadar yükseğe koyan da o. Tüm zamanların en iyi basketbol oyuncusu Michael Jordan' ın performansına uzun yıllar kimse yaklaşamayınca, performansını önceki yıllarıyla kıyaslamaya başlamışlardı. Yani kendisiyle kıyaslıyorlardı onu. Cem Yılmaz' ın durumu da bu. Her yeni filmine komik mi acaba diye gidenler hayal kırıklığına uğruyorlar. Takıntı şekline dönüşen bazı klişeleri ve filmlerinde küfürü ısrarlı bir şekilde kullanması da olumsuz diğer yönleri. Küfür misyoneri olmuş adeta. Önce küfürleri yazıp üstüne senaryo yazıyormuş gibi, olduk olmadık yerlerde küfür kullanıyor. Av mevsimi filminde de Şener Şen' le beraber güldürmüyorlardı. Son filmi olan Ali Baba ve 7 Cüceler filminde aksiyona merak saldığını gördük.
Yılmaz Erdoğan
Yılmaz Erdoğan da Bir Demet Tiyatro dizisiyle uzun yıllar komedi yaptı. Zeka dolu diyalogları ve esprileriyle oldukça beğenilen Yılmaz Erdoğan, hem oyuncu hem senaryo yazarı hem de yönetmen olarak sinemaya adım attı. Onun yönü de drama doğru döndü. Eskiden güldürürken düşündürürdü. Şimdilerde ise hiç güldürmüyor. Son filmi Ekşi Elmalar ile bir önceki filmi Kelebeğin Rüyası filmleri tamamen dram. Komediden eser yok. Russell Crowe ve Cem Yılmaz' la oynadığı Son Umut filmi de komedi değildi. Ondan önce kendi yazıp yönettiği Neşeli Hayat' ta neşeli değildi.
Tabi ki üçü de güzel filmler yapıyorlar. Ama komediyi çok iyi yapabilecek bu insanlar komedi yapmayınca, piyasa belden aşağı esprilerle ve küfürlerle dolu abuk subuk filmlere kalıyor. Şener Şen, Cem Yılmaz ve Yılmaz Erdoğan' a sormak istiyorum. Bu komedi filmleri ne etti size?
Categories:

31 yorum:

  1. Detaylı ve güzel bir anlatım olmuş emeğinize sağlık. Bu üç isim arasında Şener Şen'in ayrı bir yeri var. Komedi gerçekten çok ince bir zeka istiyor. O yüzden de her komedi komedi olmuyor. Sanırım son yıllar da yaşanan toplumsal olaylar onları da çok etkiledi ve gülemedikleri için güldüremiyorlarda :).

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Şener Şen' in komedi yaptığı dönemlerde de toplumsal problemler vardı. Vazgeçmişler komediden:)

      Sil
  2. Espri zeka işi. Zor iş. Tükenmiş olabilirler. Malum tükenmişlik sendromu yaygın...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herkes yapamıyor komediyi. Umarım tükenmemişlerdir:)

      Sil
  3. Oncelikle harika bir analiz olmuş. Şener Şen'e gelirsek. Şu anda Tosun Paşa, Davaro vs. Bu tür klasiklesmis filmler cekilecek bir ortam var mı? Su andaki mizahin Şener Şen ile hiç alakası yok. Olur olmaz bir komedi filmi cekmesi demek kendi kariyerine gölge dusurmekten başka bir şey degil. Bence Şener Şen için komedi filmi dönemi kapanmıştir. Artık hep dramda göreceğiz onu. Cem Yılmaz'a gelirsek Ali Baba ve 7 Cuceler tam bir hayal kirikligiydi. Belki de bu adamin guldurme yeteneği sadece sahne uzerindedir kamera karsisinda değil. Ve Yılmaz Erdoğan. Neşeli Hayat güzeldi. Bir yaşam mucadelesi idi. Bu adama bu saatten sonra mizahtan çok toplumsal olaylar alakadar ediyor. Bunlara temas ediyor. Bence iyi de ediyor. Bu özenle hazirlanmis yazi için tekrar Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Galiba onlardan umudu kesmek gerekiyor.

      Sil
  4. Çok yerinde bir analiz. Rahmetli Tarık Akan ve Kemal Sunal`ın da (Propaganda) komediden uzaklaştıklarını gördük. Kişisel istekleri, ülkenin hali ya da belki sanatçıların yıllar geçtikçe değişen düşünceleri, siyasi görüşleri ve daha birçok şeyin etkili olduğunu düşünüyorum. Cem Yılmaz`da beklenti çok yüksek. Yaptığı filmlerin kimse kaliteli olmadığını söyleyemez, çok emek harcıyor, sponsorlar vs. var tabii ama çok da para harcandığı belli, ki zaten müthiş gişe yapmıyor. Film yapmayı seviyor adam. Ve ben ülkemizde film yapabilen herkesin desteklenmesi gerektiğine inanıyorum. Umarım bir gün sahnedeki kadar gülmesek de iyi bir komedi filmi izledik diye çıkarız sinemadan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Kaliteli film yaptıkları doğru. Ama bunların yapabilecekleri kalitede komediyi başkası yapamıyor. Bu tür dram filmlerini yapsınlar ama komediyi ihmal etmesinler. Biz de sinemadan iyi bir komedi filmi izledik diye çıkabilelim. Selamlar.

      Sil
  5. Belki de her komedyenin içinde derin bir dram vardır.Ben de bu açıdan bakayım dedim.Kaleminize sağlık :)

    YanıtlaSil
  6. Nice analysis! Interesting to see that comedians play in a drama films...but why not? Perhaps it makes it harder for us to get into the mood of the film because we are expecting humour but after a while we should be able to get used to it.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. We shouldn't get used to it. Becase I want to watch a good comedy movie. Thanks.

      Sil
  7. Şahan Gökbakar'ı komedyenden saymamanıza çok sevindim. Av mevsimi hayatımda izlediğim en iyi yerli yapımdı ve hala öyle. Cem Yılmaz'ın gösterilerine gerçekten hastayım ne zaman depresyona girsem açar açar izlerim.
    Sonra yerli komedi denilince akla çoğu zaman Recep İvedik gelir (üzgünüm de ıyyy) bizim milletin geneli (ortalamaya vurunca) komiklik eşittir küfür algısı olduğu için belkide gerçekten komedyen gibi komedyenler film çekmeye yanaşmıyor. Gösteri olunca sevenler gidiyor kapalı gişe oynuyor fakat sinema sektöründe işler daha farklı sanki. (adamın dibileeer)(okuyucu gülüyor)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Adamın dibi oldukları gibi komedyenin de dibiler:) Ama kötü iyiyi kovuyor durumu var gibi komedi piyasasında. Oysa bu 3 oyuncu iyi komedi filmleri yapsalar piyasayı onlar belirler. Teşekkürler.

      Sil
    2. Bencede ya. En iyisi gidip Av Mevsimi'ni tekrar izleyeyim. (okuyucu gülüyor) Önemli değil. Her zaman.

      Sil
  8. Ne cevap verirlerdi acaba :)

    YanıtlaSil
  9. ne güzel yazı bu. erdoğanı tanımıyom bkm mutfak dışında ama yılmaz ve şen evet yaa yapsınlar. yılmazın bi filmi vardı neydi ya çok komikti ya hokkabaz diye şen de ah hababam sınıfı filmleri. bir yönetmen varmış eskiden ertem eğilmez. o iyimiş yaaa işteee o olsaymış di mi yaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Deep. Hokkabaz güzel bir filmdi. Ertem Eğilmez olsa pek çok iyi komedi filmi çekilirdi. Şimdi piyasada Yavuz Turgul'un Şener Şen' i var. Komik olmayan.

      Sil
  10. Komedyenlerin komedi yapacak halleri kalmadı sanırım. Ülkede bu kadar dram varken:( Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belki de öyledir. Umarım bu durum geçer. Selamlar.

      Sil
  11. Çok haklısınız gerçekten, güzel komedi filmlerini özler olduk çünkü komedide de kalite çok önemli, üstüne üstlük bence komedi diğer türlerden de daha zor, umarım ustalardan güzel komedi filmleri gelir diyorum...:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de komedi zor ve ustalık gerektiriyor. Bu yüzden işin ustaları bu işe yönelmeli. Selamlar.

      Sil
  12. Çok yazik gerçekten eskiden zevkle izlerdim. Bence sayginlik degil de mesaj verme geregi duyuyorlar herhalde topluma.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mesajı herkes verebiliyor ama komediyi herkes yapamıyor.

      Sil
  13. Tespitleriniz çok yerinde olmuş Turgay bey, bence komedi yapmak gerçekten zor iş, sürekli komedi üretmek çok zor. Biraz kolayına kaçıyorlar sanırım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Komedi zor iş dediğiniz gibi bu yüzden iyi yapabilenler yapmalı.

      Sil
  14. Komedi yapacak bir toplum yapisina sahip degiliz artık insanlarin gulmeye istekleri yok artik bence ondan olabilir ....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence daha fazla gülmeye ihtiyacımız var. Selamlar.

      Sil
  15. Tespitler ve en sondaki soru çok yerinde.
    Mizah yaparak tanınmış bir isim dünyanın en kaliteli filmini yapsa da mizah beklentisi hep oluyor ve hüsrana uğranıyor, sormayın...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Evet insan hüsrana uğruyor. Selamlar.

      Sil

Yorumlar:

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!